Kuluttajan peruuttamisoikeus ja elinkeinonharjoittajan tiedonantovelvollisuus

Jos kuluttaja ostaa tuotteen tai palvelun elinkeinonharjoittajalta muualla kuin elinkeinonharjoittajan toimitiloissa, on useimmissa tapauksissa kyse koti- tai etämyynnistä. Näitä tilanteita varten kuluttajalle on säädetty 14 päivän peruuttamisoikeus sopimukseen.

Kuluttajaa pitää informoida peruuttamisoikeudesta ja sen sisällöstä. Kuluttajansuojalain 6 luvun 9 §:ssä on lueteltu tiedot, jotka kuluttajalle täytyy antaa ennen sopimuksen tekemistä. Jos peruuttamisoikeutta koskevia tietoja ei ole annettu, säilyy kuluttajan peruuttamisoikeus 12 kuukauden ajan sopimuksen tekemisestä, tai kunnes 14 päivää on kulunut siitä, kun elinkeinonharjoittaja on antanut lain edellyttämät peruuttamisoikeutta koskevat tiedot.

Tietojen antaminen on erityisen tärkeää elinkeinonharjoittajan kannalta palvelusopimuksissa. Palvelut voivat olla esimerkiksi pieniä remontteja tai korjaustöitä. Palveluiden suorittaminen saadaan aloittaa peruuttamisaikana vain kuluttajan nimenomaisesta pyynnöstä. Jos elinkeinonharjoittaja ei ole antanut kuluttajalle lain edellyttämiä tietoja peruuttamisoikeudesta ja sen sisällöstä, tai palvelun suorittaminen on aloitettu ilman kuluttajan nimenomaista pyyntöä, ei kuluttajalla ole maksuvelvollisuutta jo suoritetuista palveluista, jos kuluttaja käyttää peruuttamisoikeuttaan.

Kuluttajan ei tarvitse maksaa edes kokonaan loppuun suoritetusta palvelusta, jos elinkeinonharjoittaja on laiminlyönyt tiedonannon peruuttamisoikeuden sisällöstä. Tämä tulkinta on vahvistettu Euroopan Unionin tuomioistuimen 17.5.2023 antamassa tuomiossa asiassa C-97/22. Peruuttamisoikeus ja sitä koskeva tiedonantovelvollisuus ovat pakottavaa oikeutta kuluttajan hyväksi, ja niitä koskeva sääntely perustuu EU-direktiiviin. Tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnin seuraukset ovat tarkoituksellisesti ankarat, jotta kuluttajien suojan korkeaa tasoa voidaan pitää yllä sisämarkkinoilla.  Tiedonantovelvollisuus on siis syytä täyttää huolella, jotta vaikeilta peruuttamistilanteilta vältyttäisiin.

Seuraava
Seuraava

Asianomistajana rikosasiassa